Uutisia

19.3.2017

Alkuvuosi on ollut varsin tapahtumarikasta aikaa. Yhteisölle oli suuri siunaus liturgia illalla 23.1.2017 / pyhä Ksenia Pietarilainen. Pyhä Ksenia on erittäin rakas yhteisömme jäsenille, hän on ollut auttajamme hyvin monissa tilanteissa.

Lafka-olohuoneessa olemme ahkeroineet virpovitsaruusuja Uspenskin katedraaliin. Yhdessä tekeminen on Jumalan siunaamaa työtä: “missä kaksi tai kolme kokoontuvat…” Paljon on puhuttu asiaa (ja asian vierestä) ruusuja tehtäessä. Kuinka rikasta onkaan Jumalan antama ja elämä Jumalassa.

Täytyy tosin myöntää, että mieleen tuli pieni huoli siitä, että ennätänkö tehdä kappeliimme ruusut monien töiden ja touhujen keskellä. Mitä tapahtuikaan? Käydessäni Porvoossa liturgiassa kappelillemme lahjoitettiin  laatikollinen ruusuja. Jumala antajaa palkitkoon. Kiitollisin mielin, siunattua paaston aikaa meille kaikille.

Siunattua vuotta 2017!

Esirukouslistat päivitetään vuoden vaihteessa.

Mahdolliset esirukouspyynnöt pyydetään toimittamaan joko palvelusten yhteydessä tai sähköposti- tai tekstiviestillä.

Kirkolliskokous Valamossa 28.11.2016-30.11.2016

Sujui erittäin rakentavassa yhteishengessä. Ihmisiä eri aloilta, eri kokemuksia, ei teitä kirkkoon löytäneitä. Jokainen antaa oman panoksensa “Jumalan kunniaksi ja lähimmäistemme parhaaksi”.

Saamme olla kiitollisia Jumalalle, että hän johdatti meidät yhteen rukoilemaan ja tekemään työtä yhdessä.

Minä kiitän Herraa joka aika

Yhteisömme suurena ilonaiheena on Jumalansynnyttäjän syntymän kappelissamme toimitettava liturgia lauantaisin kello 10.00. kesäkuun 4:stä heinäkuun 9:een päivään.

Tervetuloa rukoilemaan kanssamme!

8.5.2016

Jumalansynnyttäjän syntymän yhteisön toiminnasta vuonna 2015

Yhteisö

Tällä hetkellä yhteisön tiloissa asuu yksi luostarivihkimyksen saanut kilvoittelija. Syyskuun 2015 lopulla yhteisöön tuli asumaan yksi uusi henkilö.

Yhteisö majoitti luostarikilvoittelijoita heidän Helsingin vierailujensa aikana. Yhteisö vastaanotti mahdollisuuksiensa mukaan muutamiksi päiviksi henkilöitä, jotka halusivat tutustua yhteisön toimintaan ja elämään tai tekivät talkootyötä yhteisön hyväksi.

Palvelukset

Säännöllinen jumalanpalveluselämä on oleellinen osa yhteisön elämää. Valitettavasti yhteisö ei pystynyt järjestämään aivan säännöllisesti jumalanpalveluksia. Yhteisön omat palvelukset toimitettiin Mikonkadun kappelissa pääsääntöisesti maallikkopalveluksina ja olivat avoimia kaikille.

Palvelukset toimitettiin poikkeuksia lukuun ottamatta seuraavasti:

–          Aamupalvelus maanantaista perjantaihin kello 6.30 ja lauantaisin kello 8.00

–          Jesus bön maanantaisin kello 18.30, Jeesuksen rukous tiistaisin ja perjantaisin kello 18.30 ja akatistos torstaisin kello 18.30

–          kesällä lisäksi ehtoopalvelus arkisin kello 18.00 (ei keskiviikkoisin)

Liturgioita toimitettiin 7 kertaa vuoden aikana yhteisön kappelissa.

–          Pyhän Ksenia Pietarilaisen päivänä 24.1.2015 paikalla oli kappale P Ksenia Pietarilaisen edellisestä hautamuistomerkistä liturgiaan osallistuvien kunnioitettavana

Yhteisö ilmoittaa kerran viikossa palveluksista nettisivuillaan (www.theotokos.fi) ja tekstiviestillä henkilöillä, jotka ovat toivoneet ilmoitusta viestillä.

Lisäksi yhteisön vastuulla on Helsingin ortodoksien seurakunnan Kotikirkossa (Pyhien apostoli Jaakobin, Herran veljen ja suurmarttyyri Katariinan kirkko) Jeesuksen rukouspalveluksen toimittaminen sunnuntaisin kello 18.00 (poikkeuksena Suuri paasto, jolloin Jeesuksen rukouspalvelusta ei toimiteta).

Yhteisön jumalanpalveluselämään kuuluivat kiinteänä osana myös seurakuntakirkoissa toimitettavat palvelukset, pääsääntöisesti Uspenskin katedraalissa.

Esirukous

Myös esirukous on kiinteä osa luostarielämää ja yhteisö otti vastaan esirukouspyyntöjä.

Muusta toiminnasta

Yhteisö leipoo osan Helsingin seurakunnan tarvitsemista kirkkoleivistä. Yhdistys järjesti muutamalle henkilölle tilaisuuden opetella kirkkoleipien leipomista ja samalla liittyä vapaaehtoisten joukkoon.

Yhdistys järjesti pienimuotoiset pyhiinvaellukset Turkuun, Hankoon ja Hyvinkäälle. Lisäksi yhteisöstä osallistuttiin Pokrovan veljestön praasniekkaan 1.10.2015

Yhteisöstä osallistuttiin Lappeenrannassa pidetyille Kirkkopäiville elokuussa, Ortodoksisen veljestön järjestämälle  pyhiinvaelluksella Puolaan syyskuussa ja Valamon kansanopiston järjestämälle matkalle Pyhällä maalle.

Yhteisöstä on käyty pitämässä pyydettäessä esitelmiä ja keskustelemassa vapaaehtoisille, tiistaiseuralle ja koululaisille.

Yhteisö ylläpiti omia nettisivujaan osoitteessa www.theotokos.fi.

Nunna Elisabetin kirjoitus ”Suuri paasto on alkanut” on julkaistu Suomen ortodoksisen kirkon nettisivuilla  ensimmäisen paastoviikon maanantaina.

Lintulan luostarin nunna Kristodulin kanssa nunna Elisabetia haastateltiin Jeesuksen rukouksesta osana ortodoksiviestissä julkaistavaa artikkelia. Radiossa ohjelmassa kutsutut: ”Citynunna toteuttaa kutsumustaan”: Nunna Elisabet kertoi 10.3.2015 luostarikilvoituksesta Helsingin keskustassa. Nunna Elisabet keskusteli 22.12.2015 kertoi radiossa ”citynunnan” ajatuksista elämästä ja joulusta.

Yhteisö järjesti Uspenskin katedraaliin kirkkokahvit yksitoista kertaa vuodessa. Määrä selittyy sillä, että Uspenskissa pidettiin ensimmäistä kertaa kesällä kirkkokahveja, mutta järjestäjiä oli vähän.

Yhteisö osallistui Helsingin seurakunnan toimintapiirien joulu- ja pääsiäismyyjäisiin.

Yhdistys aloitti vuonna 2015 yhteistyön ortodoksisten opiskelijoiden liiton (OOL) kanssa. OOL käyttää kappelia 1.3.2015 alkaen kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja keskiviikkoisin (kts OOL vuosikertomus) ja tarvittaessa tilan ollessa vapaa on pitänyt kokouksia muinakin aikoina. OOL on osallistunut muun muassa kappelissa pidettäviin liturgioihin.

Yhteisö tuki Uspenskin katedraalin vapaaehtoisen toiminnan aloittamista muun muassa järjestämällä yhteisöpäivien ruoat kevätkauden aikana, osaan paastoseminaareista tarjoilun ja toimimalla päävastuullisena järjestäjänä Pääsiäisyön tarjoilussa Uspenskin katedraalin kirkkokansalle.

Yhteisön tiloissa tehtiin virpovitsojen kukkia useaan otteeseen muun muassa sekä kappelia  että hautausmaan pyhän Elian kirkkoa varten.

28.2.2016

“Lähesty minua sieluani ja lunasta se.” Siunattua Ristin viikkoa kaikille.

Paaston aikana Kotikirkossa ei toimiteta Jeesuksen rukouspalvelusta, koska sunnuntai-iltaisin Uspenskin katedraalissa toimitetaan ehtoopalvelus ja palveluksen jälkeen paastoluento. Kappelissamme ei myöskään toimiteta perjantaisin Jeesuksen rukouspalvelusta, koska osallistumme EPL-palveluun seurakuntakirkoissa. Kirkkaan viikon jälkeen palaamme taas “tavalliseen palvelusrytmiin”.

Kohti Pääsiäisen riemua!

 

 

17.1.2016

Siunattua alkanutta vuotta 2016!

Kappelin yhteyteen avataan lauantaina 23.1.2016 pieni ja vaatimaton kirkkokauppa, josta voi ostaa rukousnauhoja, ikoneita, ristejä, lampukoita, ortodoksista kirjallisuutta jne.

Kauppa on auki illalla toimitettavien palvelusten yhteydessä ja lauantaisin kello 13.00-16.00 välisenä aikana.

Lauantaisin kauppa toimii olohuone-tyyppisesti: ennen Pääsiäistä askartelemme virpomavitsojen kukkia, Pääsiäisen jälkeen keskitymme rukousnauhojen solmimisen saloihin. Voimme juoda kupposen kahvi (teetä), kuunnella musiikkia tai nauttia lukutuokiosta ortodoksisen kirjallisuuden parissa.

********

Esirukouslistat vaihtuvat vuoden vaihteessa, mahdolliset esirukouspyynnöt pyydetään toimittamaan joko palvelusten yhteydessä tai sähköposti- tai tekstiviestillä.

28.11.2014

Kirkolliskokous pidettiin Valamon luostarissa 24.-26.11.2014. Sain olla kirkolliskokousedustajana mukana. Lämmin kiitos arkkipiispa Leolle,  kirkollishallitukselle sekä Valamon luostarille erittäin hyvin hoidetuista ja toimivista kokousjärjestelyistä!

Itse kirkolliskokous kesti kolme päivää. Päätettävinä oli varsin laajakantoisia pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia asioita, muun muassa hallinnon uudistus ja Oulun metropoliitan valinta. Lopputulokseen vaikuttaa varsin mittava työ, joka on  tehty kirkolliskokousten välillä: valmistelu kirkollishallituksessa, valiokunnissa ja työryhmissä ja aivan erityisesti kannattaa mainita syyskuussa kulttuurikeskus Sofiassa pidetty valmisteleva kokous. Tämä valmisteleva työ on sitä näkymätöntä puurtamista, jota tehdään rakkaudesta Kirkkoon ja jonka vuoksi asioita saadaan eteenpäin itse kokouksessa.

Voi rehellisesti sanoa, että kirkolliskokouksessa oli “tekemisen meininki”. Yhteistyö eri valiokuntien välillä sujui erittäin hyvin ja rakentavasti, ja asioiden valmistelu eteni nopeasti. Kirkon tulevaisuuttahan olimme yhdessä suunnittelemassa. (Harvoin olen nähnyt kokouksissa näin asiaan paneutuneita osallistujia).

Saimme myös Oulun hiippakuntaan uuden metropoliitan: isä Matti Wallgrénin. Voimme iloita siitä, että meillä on kirkkokunnassamme ensi vuonna neljä piispaa, kolme “hiippakuntapiispaa” ja apulaispiispa. Tämäkin rakentaa kirkkomme kestävää tulevaisuutta, heitä kaikkia tarvitaan omien vahvuuksiensa kautta tuomaan Kirkkoa lähelle niin jokaista seurakuntalaista kuin tuomaan esille Kirkon arvoja yhteiskuntakeskustelussa ja välittämään Kirkon ilosanomaa kaikille.

2.11.2014

Aikaa kulunut yhteisön tämän vuoden suurimmasta merkkitapahtumasta: Jumalansynnyttäjän syntymän juhlasta 8.9.: isä Markus Kinkki toimitti kappelissamme ensimmäinen liturgian, kanttorina Tatjana Wilenius ja paikalla runsaasti kirkkokansaa. Sää suosi praasniekkajuhlaa kaikilla tavoin.

Ilon ja kiitollisuuden tunne on sanoin kuvaamaton! Näin suuresta tapahtumasta on vaikea kirjoittaa, se vain kätketään sydämeen.

27.7.2014

“Mini-pyhiinvaellus”

Ajatellessamme pyhiinvaellusta, ajattelemme usein pitkiä, vaivalloisia matkoja, kaukaisia kohteina. Usein sanomme: “lähtisin mielelläni, mutta minulla ei ole aikaa, ei ole varaa…”.

Yhteisömme toteutti lähes “ex-tempore”-ideoidun, suunnitellun pyhiinvaelluksen Kotkan seurakunnan alueelle Langinkoskelle lauantaina 26.7. Langinkoskella tsaariperheen kesämajalla on pieni tsasouna, kappeli, jonka vanhan Valamon munkit ovat lahjoittaneet. Tsasouna on pyhitetty Kristukselle, pyhälle Nikolaokselle ja pyhälle Aleksanteri Nevskille. Kotkan seurakunta toimittaa tsasounassa liturgioita muutaman kerran kesässä.

Olimme kuin ulkomailla, kirkkokuoroa säesti kosken pauhu, vilpoisa tuuli raikasti muutoin niin helteistä kesäpäivää, kirkkosalina mahtava luonto ja pieni, pyhä kappeli alttarina. Voiko parempaa toivoa?

Liturgian jälkeen tarjosimme kirkkokahvit koko kirkkokansalle. Ennen paluumatkaa tutustuimme vielä tsaariperheen kesämajaan.

Kiitokset Kotkan seurakunnalle ainutlaatuista mahdollisuudesta osallistua liturgiaan niin puhuttelevassa ympäristöstä ja niin sydämellisestä vastaanotosta.

22.6.2014

“Juhannuskaappaus”

Keskikesän juhlaa on vietetty jo ammoisista ajoista lähtien. Juhla “kirkollistettiin” Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen syntymäjuhlaksi, ja se on ollutkin pitkään suomalaisille yksi kesän tärkeimmistä kirkkojuhlista.

Varsinkin sen jälkeen, kun juhannus siirrettiin viikonlopuksi, juhlan kirkollinen sanoma alkoi kadota, ja kyseessä on nykyään suurimmalle osalle väestöä ainoastaan pidennetty viikonloppu, jota vietetään yhdessä ystävien seurassa  kesämökillä. Olen jopa kuullut sanottavan, että juhannuksena ei kannata toimittaa palveluksia, kun ei kuitenkaan kukaan tule kirkkoon!

Niinpä toteutimme pienellä joukolla “juhannuskaappauksen”: juhannus takaisin kirkkojuhlaksi! Toimitimme kappelissamme useita palveluksia, ja palvelusten välillä vietimme aikaa yhdessä. Kiitosakatistos sopii erittäin hyvin vuoden valoisimpana aikana laulettavaksi.

Kiitokset kaikille mukana olleille! Sitä oikeaa juhannusta odotellessa… Onhan se Helsingin seurakunnalle tänä vuonna harvinaisen suuri juhla Aleksandrian patriarkan vierailun vuoksi.

“Kunnia Jumalalle kaikesta”

23.5.2014

“Kristuksen valkeus säteilee kaikille”

Korkeasti pyhitetty Helsingin hiippakunnan metropoliitta Ambrosius siunasi Jumalansynnyttäjän syntymän kappelin 23.5.2014.

Lämmin kiitos metropoliitta Ambrosiukselle ja kanttori Tatjanalle sekä paikalla olleelle kirkkokansalle, joka niin monin tavoin on rukouksin ja aineellisesti myötävaikuttanut siihen, että kappeli on saatu näin keskelle “kaupungin sykettä”.

Suokoon Jumala, että kappelista pienenä tuikkuna välittyy Kristuksen valoa ympäristöön.